Lucide Drømme

At drømme lucidt betyder at man er bevidst om at man drømmer mens man drømmer. Nogen lucid drømmere er i stand til at påvirke drømmenes forløb og i nogen grad styre deres indhold, andre bruger den bevidste drømmetilstand til at udforske drømmenes indhold på et dybere niveau.

I et afsnit af podcasten den Forbudte Skole talte jeg med værten Alexander blandt andet om mine egne erfaringer med lucide drømme, hvordan lucide drømme kan bruges terapeutisk og hvordan lucide drømme måske også kan være problematiske. Snakken om lucide drømme starter 1 time og 49 minutter inde.

Jeg snakkede også lucide drømme med DRTV for et par år siden og fik den gang til opgave at hjælpe skuespiller og komiker Rasmus Botoft med at drømme lucidt. Det lykkedes i sidste ende ikke Rasmus at blive bevidst i sine drømme, men der kom en udmærket tv-udsendelse ud af det alligevel, hvor man blandt andet kan høre mig tale om hvordan man praktisk kan træne sig til at blive bevidst i sine drømme.

Forstå dine Drømme – DR2

Forstå dine Drømme – DR2

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

Robert Waggoner

Jeg mødte Robert i København i 2004 og han har sat et afgørende præg på, hvordan jeg forstår de lucide drømme. Roberts syn på de lucide drømme – at lucid drømmeren er som en sømand som forsøger at navigere på drømmenes hav – er et meget smukt billede, som på en gang forklarer hvordan vi kan bevæge os rundt i vores drømme men samtidig aldrig rigtig kontrollere dem.

Det er dog de færreste lucid drømmere, som i den grad har været i stand til at navigere i drømme universet som Robert har gjort det.

Hvis man vil lære mere om emnet og måske i gang med at eksperimentere lidt selv, kan jeg varmt anbefale Robert Waggoners bøger Lucid Dreaming – Gateway to the Inner Self, og Lucid Dreaming – plain and simple.

Nedenstående er et interview med Robert Waggoner, hvor han fortæller om sine erfaringer. Det starter lidt langsomt, men man skal ikke lade sig snyde af Robs pæne og civiliserede udseende. Her har vi virkelig at gøre om en heavy weight i bevidst drømning. Efter en lidt sløv start kommer der gang i Rob, som det ene øjeblik taler om sin første lucide drøm, hvor han først opdager sine hænder i en drøm, dernæst indser at han drømmer, og så forvandler sig selv til en lille prik af bevidsthed, som flyver ned i rillerne i sine egne håndflader og suser gennem dem som var de kæmpemæssige canyons. Interviewet kommer blandt andet ind på, hvordan man kan overkomme begrænsende bevidsthed, nedbryde egoet, opnå non-duale tilstande og endda få adgang til telepatisk information i lucide drømme.

Clare Johnson

Clare Johnson var den første i verden til at opnå en PhD i Lucid Dreaming. Clare har arbejdet med lucide drømme i mange år og på utrolig mange måder. I dette interview er hun på besøg hos en anden kendt lucid drømmer Andrew Holecek og fortæller sin egen historie om lucide drømme, og hvordan hun bruger dem, blandt andet til at praktisere meditation.

Tenzin Wangyal Rinpoche

I den Tibetanske Buddhisme findes en særlig disciplin som hedder drømme yoga, hvor man bruger lucide drømme til at praktisere meditation og andre øvelser. Tenzin Wangyal Rinpoche har skrevet en fantastisk bog om emnet “The Tibetan Yogas of Dream and Sleep”. I dette lille klip forklarer han hvordan munkene bruger dette dels til at få mere tid til praksis, og dels som en del af en helingsproces, hvor man transformere negative aspekter af psyken til mere vågne og positive kvaliteter.

Robert Moss

Robert Moss er en australsk født dreamworker og en slags moderne shaman. Hvis man har mødt ham og oplevet hvad han kan i arbejdet med menneskers drømme er man ikke i tvivl om at han har adgang til det ubevidste på en måde som få andre.

I dette interview optaget på det berømte Esalen Institutes i Big Sur Califonia, fortæller han om sin særlige tilgang til drømme, som han kalder Active Dreaming, og som startede da han som ung dreng havde en nærdødsoplevelse. Han fortæller også om de australske aboriginals forestilling om, at alt starter i deres mytologiske verden/dimension “the dreamtime”. Et sted uden for tiden og altings oprindelse. “The All at Once” som de også kalder det. Robert Moss tager de lucide drømme til grænsen og længere, og er man meget skeptisk er det muligvis ikke her man skal begynde.